Thema’s

Wonen:

Het is fijn wonen in Knegsel. Jong en oud blijven maar al te graag in ons eigen dorp wonen. Het is wel zoeken naar betaalbare en geschikte huizen. Tegelijk is er misschien een kans. Want er komen duizenden woningen bij in de regio. Ook in Knegsel zal worden gebouwd. Wat voor soort woningen hebben wij in Knegsel nodig? Op welke plek moeten die huizen komen en waar juist niet? Hoe zorgen we dat wonen in ons dorp voor iedereen betaalbaar blijft? Het ‘dorpse’ willen we behouden. Wat zijn jouw gedachten over wonen in Knegsel?

Werken:

De bedrijven in onze regio doen het goed. Dat geldt voor ASML maar ook voor bedrijven in de Kempen. Dat zorgt voor kansen én voor uitdagingen. Misschien zijn er wel ondernemers die in ons dorp een bedrijf willen starten. Wat voor soort bedrijven vinden wij bij ons dorp passen? Hoe kunnen we ondernemers laten samenwerken? Welke bedrijven willen we graag behouden in Knegsel? Hoe denk jij daarover?

Voorzieningen:

De komende jaren komen er steeds meer mensen in onze regio wonen, ook in Knegsel. Die mensen willen niet alleen een huis. Ze hebben ook behoefte aan andere voorzieningen. Wat betekent dat voor ons dorp? Zijn er bijvoorbeeld meer winkels nodig? En hoe zit het met onderwijs en zorg? En mogelijkheden om te sporten of andere manieren om je vrije tijd door te brengen? Heb jij nog ideeën?

Welzijn en gezondheid:

Als je het hebt over welzijn, wat betekent dat dan? Daar zitten een heleboel kanten aan. Het heeft bijvoorbeeld te maken met gezondheid, veiligheid en fijn contact met je dorpsgenoten. Maar ook of er ondersteuning, zorg en mantelzorg is als je dat nodig hebt. Hoe blijven we gezond en gelukkig in Knegsel? Hoe zorgen we daar samen voor? Wat denk jij?

Bereikbaarheid:

Als er meer bedrijven en meer mensen komen in deze regio wordt het ook drukker op de weg. Daarom is het goed om na te denken hoe we ervoor zorgen dat ons dorp goed bereikbaar is met de auto, de fiets en het openbaar vervoer. Hoe voorkomen we dat ons dorp een sluiproute wordt voor doorgaand verkeer? Hoe houden we samen de snelheid en de veiligheid in de hand? Op welke manier kunnen we snel en veilig naar de dorpen om ons heen? Hoe denk jij daarover?

Samenleving:

Wat maakt Knegsel nou Knegsel? Denken we daar allemaal hetzelfde over? Hoe zorgen we ervoor dat Knegsel Knegsel blijft en wat is dat dan? Hoe willen we samenleven met elkaar? Hoe zorgen we voor elkaar? Waar zijn we sterk? Wat missen we of waar zijn we tevreden over als we kijken naar Knegsel als “mini samenleving”? Wat vind jij?

Natuur en landschap:

Knegsel is een groen dorp, omringd door bossen. Vooral aan de zuidkant van het dorp zijn veel van de landweggetjes en paden nog zoals ze vroeger waren. Er zijn stukken bos, akkertjes en houtwallen. Maar ook veel agrarisch landschap. Blijft dat zo als er meer mensen en meer huizen komen? Natuur en landschap hebben ook ruimte nodig. Hoe gaan we daar binnen Knegsel mee om? Wat vinden we belangrijk om te behouden? Wat kunnen we ‘missen’? Zijn er combinaties denkbaar? Hoe denk jij daarover?